Waarom spalktherapie?

Spalktherapie is een specifieke manier van behandelen die bij bepaalde ziektebeelden wordt toegepast. Soms is de inzet van een spalk tijdelijk, anders voor langere duur.

 

Spalktherapie is er in meerdere vormen. U kunt bijvoorbeeld een spalk krijgen waarin u uw hand/pols helemaal niet kan bewegen terwijl andere spalken een beweging juist ondersteunen of stimuleren. Dit is volledig afhankelijk van uw klachtenbeeld.

 

Binnen bepaalde aandoeningen of ziektebeelden is de inzet van een spalk een wetenschappelijk bewezen vorm van behandeling. Soms wordt er gewerkt met een confectiespalk, in andere gevallen is maatwerk aan te raden. Uw therapeut kan u hier meer over vertellen.

 

Gebruiksaanwijzing spalken

Indien u een confectiespalk heeft, kunt u de gebruiksaanwijzingen volgen die zich in de verpakking bevinden. Dit gaat vaak om een wasvoorschrift of een instructie voor het aan- en uittrekken van de spalk. Binnen ergotherapie Ede hebben wij alle gebruiksaanwijzingen paraat, mocht u uw exemplaar kwijt zijn, kunnen wij u voorzien van een kopie.

 

Een spalk op maat is vaak vervaardigd van een thermoplastisch ‘EcoCast’ materiaal uit Zweden.
En is een goed alternatief voor kunststof gips, mineraal gips, thermoplastische materialen en braces. Wat het echt uniek maakt, is dat het zeer licht is van gewicht, onbeperkt aanpasbaar, optimaal ventilerend, schoon en eco-vriendelijk (biologisch afbreekbaar). Dit is dus een speciaal soort geweven materiaal dat onder invloed van warmte vervormbaar wordt en bij afkoelen weer helemaal uithardt. Zo kan het perfect gevormd worden naar de contouren van uw hand of pols. Het materiaal is latexvrij en ook vrij van bepaalde allergenen. Heeft u een allergie voor een bepaalde stof? Laat het ons weten, dan houden we rekening met uw wensen.

 

Het is te allen tijde aan te raden de draaginstructies te volgen die u van uw therapeut meekrijgt. Hierin wordt de draagduur, draagritme en aan- en uittrek instructie meegegeven. Indien u hiervan afwijkt heeft de spalk geen effect op uw klachten of is er kans op verergering van uw klachten of ander letsel.

 

Wat mag u niet met de spalk doen?

  • In water, warmer dan 60 graden Celsius. Dit is over het algemeen niet aan te raden met uw handen, dus ook niet wanneer u de spalk draagt. Het materiaal kan hierdoor vervormen. Kijk ook uit met bijvoorbeeld een föhn of warmtepistool.
  • In oplos- en/of bleekmiddelen (chloor). Dit tast het materiaal aan en zorgt dat verbindingen of banden los kunnen laten waardoor de spalk niet meer draagbaar is. Bij sterke schoonmaakmiddelen kan tevens de kleur of stevigheid van het materiaal worden aangetast.
  • De spalk mag niet in de wasmachine of vaatwasser.

Hoe houdt u uw spalk schoon?

  • U kunt de spalk in een handwarm badje doen, hierin mag een beetje afwasmiddel of allesreiniger maar wees hier terughoudend in.
  • Afnemen met een alcoholdoekje is mogelijk, hierbij dient u de lijm naden van bijvoorbeeld klittenband te mijden. Let er wel op dat er sprake is van kort contact met de alcoholvloeistof, er in weken mag dus niet.
  • De klittenband bevestigingen zijn vervangbaar. Zijn die van u vuil of kleven ze niet meer goed? U kunt om nieuwe vragen bij uw therapeut of zelf nieuwe aanschaffen.